Har du symptomer mentale helbredsproblemer?

Indhold

Stress er en tilstand, som mange mennesker oplever på arbejdspladsen, og det kan have alvorlige konsekvenser for din mentale og fysiske sundhed, hvis det ikke håndteres ordentligt. I daglig tale bruger vi ofte begrebet ’stress’ om det at have travlt eller vi kan føle os stressede i en periode. Diagnosen stress defineres som en tilstand af anspændthed og ulyst, der står på over længere tid. Hvis du oplever symptomer på stress, er der flere ting, du kan gøre for at tage kontrol over din situation og finde hjælp.

Hvad siger jeg til mine kollegaer?

Det kan være en udfordring at tale om dine mentale helbredsproblemer med dine kolleger, men det kan være en god idé i hvert fald at fortælle din leder, hvad du går igennem, og hvordan det påvirker dit arbejde. Det kan også være en god idé at informere dine kollegaer, så de er klar over dine udfordringer og kan støtte dig. Du kan også overveje at finde en kollega, som du kan tale med om dine problemer, og som kan hjælpe dig med at klare svære situationer på arbejdet. Du behøver ikke at gå i detaljer med dine problemer – med mindre, du synes det hjælper dig – men det kan være en lettelse, at dine kollegaer ved, at du kan have brug for aflastning i en periode.

Kan jeg gå på arbejde, selv om jeg har mentale helbredsproblemer?

Ja, du kan i mange tilfælde godt gå på arbejde, selvom du i en periode har det svært, og for nogen, kan det være en hjælp at bevare tilknytning til arbejdspladsen. Det forudsætter dog, at du kan få den rigtige behandling samtidigt med at du går på arbejde, og at din arbejdsplads hjælper med at tilpasse dine opgaver og arbejdsmiljøet, så der tages hensyn til dine symptomer. Det vil i øvrigt komme hele arbejdspladsen til gode, både økonomisk og socialt, hvis man arbejder med kulturen og arbejdsmiljøet. Det er vigtigt at tale med din chef om dine udfordringer, så I kan finde en måde at tilpasse dine opgaver, hvis du i en periode ikke kan yde 100 %. Det kan også hjælpe på din situation, hvis du er i et arbejde, som du finder tilfredsstillende og tilpas udfordrende. Det er en misforståelse, at man skal være 100 % velfungerende for at kunne arbejde, men det er vigtigt at tage sig af sig selv og sin mentale sundhed, så du kan passe dit arbejde på bedste vis. Hvis din tilstand forværres og du i stigende grad føler dig presset af dine arbejdsopgaver, er det en god idé at tale med lægen om, om det ville være bedre med en sygemelding – evt. på deltid.

Hvad kan jeg klare på jobbet?

Når du oplever symptomer på mentale helbredsproblemer, som fx stress, er det vigtigt at finde en balance i dit arbejde, så du ikke bliver overbelastet. Det kan betyde, at du skal justere dine arbejdsopgaver, have mere tid til at udføre dem eller har brug for mere støtte fra dine kollegaer og din leder. Det er vigtigt at huske på, at det ikke er en svaghed at bede om hjælp eller tilpasse din arbejdssituation for at tage vare på din mentale sundhed.

 

 

Hvorfor er det svært at tale med andre om?

Der kan være flere årsager til, at det kan være svært at tale med andre om mentale helbredsproblemer. Nogle gange kan det skyldes frygt for at blive dømt eller afvist. Måske er du bekymret for, hvordan andre vil reagere på det, du siger? Det kan også skyldes, at man ikke er sikker på, hvordan man skal udtrykke sig, eller ikke helt føler, at man kan sætte ord på sine følelser eller tanker. Mange af os er ikke vokset op med, at der blev talt så meget om mentale helbredsproblemer, så det er nyt for os at skulle finde et sprog for.

Det kan også være, at man har haft negative oplevelser i fortiden, hvor man er blevet såret eller afvist, når man har åbnet op for andre. Dette kan føre til en følelse af sårbarhed eller frygt for at blive såret igen, hvilket kan gøre det vanskeligt at åbne op for andre.

En anden faktor kan være kulturelle forskelle eller forskelle i opfattelsen af, hvad der er passende at tale om. Nogle emner kan være tabu i bestemt kulturer, og det kan være svært at tale om dem uden at føle sig stigmatiseret eller dømt. Det kan især have betydning, om der på arbejdspladsen er en kultur for at tale om udfordringer, arbejdspres eller at vise sårbarhed. Du kan med fordel finde en kollega, du er tryg ved at dele dine bekymringer med. Hvis du har brug for rådgivning, kan du også altid kontakte din fagforening, egen læge eller en terapeut. Undersøg også, om din sundhedsforsikring eller dit pensionsselskab har et tilbud, du kan gøre brug af.

5 tegn på stress:

  1. Søvnproblemer: Stress kan føre til søvnproblemer. Det kan fx være, at man har svært ved at sove pga. uro eller tankemylder. Måske vågner man om natten og kan ikke sove igen, eller vågner meget tidligt om morgenen, uden at føle sig udhvilet. Det er fint nok at have enkelte nætter med udfordret søvn, men hvis det står på i en længere periode, bør man reagere. Søvnbesvær kan i længden føre til, at du præsterer dårligere og bliver mere irritabel og følsom overfor pres udefra.
  2. Fysiske symptomer: Stress kan give fysiske symptomer såsom hovedpine, muskelsmerter, fordøjelsesproblemer, hjertebanken, svimmelhed eller brystsmerter. Disse symptomer kan ofte forveksles med andre helbredsproblemer, men kan alle være et tegn på stress, og bør altid føre til lægekontakt.
  3. Irritabilitet: Stress kan føre til følelser af irritabilitet, vrede eller rastløshed. Man kan blive mere følsom over for småting og reagere mere aggressivt over for andre, end man ellers ville have gjort.
  4. Nedsat koncentrationsevne: Stress kan gøre det svært at koncentrere sig om opgaver og udføre dem effektivt. Det kan også føre til hukommelsesproblemer og man kan blive mere ubeslutsom og impulsiv.
  5. Ændringer i humør eller adfærd: Stress kan føre til ændringer i humør eller adfærd. Måske trækker man sig fra sociale begivenheder, har mindre lyst til sex eller har hyppige humørsvingninger. Folk kan også opleve en følelse af håbløshed eller hjælpeløshed.

 

Hvis du oplever symptomer på stress, angst eller depression

Hvis du oplever symptomer på stress, angst eller depression, er det vigtigt at søge professionel hjælp. Du kan tale med din læge eller en psykolog/psykiater for at få støtte og vejledning. Hvis din arbejdsplads har en sundhedsforsikring, kan du muligvis få hjælp gennem den ordning. Du kan også kontakte Psykiatrifondens gratis og anonyme telefonrådgivning på 39 25 25 25. Læs mere om mulighederne for at finde hjælp her.